4/C’LİLERE DÜŞÜK MAAŞ HAKSIZLIĞI
SÖzleşmelerin yenilenmesi dÖneminde 4/C’lilerin ücretsiz işten çıkarılmasına da değinen Büro Memur-Sen, 4/C’lilerin gÖrevden ayrıldıktan sonra tekrar gÖreve başlamalarının en az 10 günü bulduğunu, bu ara dÖnemin personeli mağdur ettiğini kaydetti. Büro Memur-Sen, bu mağduriyetin biran Önce giderilmesi için kurum tarafından çalışma yapılmasını istedi. 4/C’LİLERE DüŞüK MAAŞ HAKSIZLIĞI BİR DARBEDE KARARNAMEDEN 4/C’LİLERİN MAAŞLARI BİRAN ÖNCE ARTTIRILMALI
Konuyla ilgili açıklama yapan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kamudaki en düşük maaşı 4/C’lilerin aldığını sÖyledi. 4/C’lilerin kadrolu memurla aynı işi yapmasına rağmen düşük ücret verilmesinin adaletsizlik olduğunu vurgulayan Yusuf Yazgan, “Kadrolu bir memur en düşük bin 500 lira alırken geçici kadroda bulunan 4/C’liler, ortalama 800 lira civarında alıyor. üstelik 4/C’lilerin iş güvencesi, aile yardımı, sosyal yardım, eş durumundan atama, askerlik dÖnüşü işe başlama, yıllık izinlerin toplu kullanılması gibi hakları da bulunmuyor. Buda yetmezmiş gibi yılsonunda, yeni sÖzleşme imzalanıncaya kadar süresi belli olmayan bir dÖnem ücretsiz izine çıkarılıyorlar. Hatta 4/C’liler işten çıkarılma korkusuyla bu dÖnemde de çalışıyor. Kadrolu memurla aynı işi yapmasına, hatta daha fazla çalışmasına rağmen 4/C’lilere düşük maaş verilmesi haksızlıktır” dedi.
Kazandığı parayla kıt kanaat geçinen 4/C’li personelin, 2 Kasım tarihinde yayınlanan kamu çalışanlarının mali haklarını düzenleyen kararname ile bir darbe daha yediğini ileri süren Yazgan, kararnameye gÖre 4/C’lilerin maaşında düşüş meydana geldiğini kaydetti. Yazgan, “Kararnamede 4/C’lilerin maaşı, en düşük devlet memurunun taban maaşı baz alınarak hesaplandı. Buda aldıkları ücretle zor geçinen 4/C’lilerin maaşında 40 lira civarında bir kayıp oluşmakta. Zor şartlar altında ezilen 4/C’lilerin elindeki kuru ekmekte kararname ile geri alındı” diye konuştu.
4/C’lilerin insanca yaşabilmesi için en kısa zamanda ücretlerinde artış yapılması gerektiğini vurgulayan Yusuf Yazgan, “Kamuda 4/A, 4/B ve 4/C olmak üzere farklı istihdam modelleri bulunuyor. Farklı istihdam modelleri personel arasında çalışma barışını bozuyor. 4/B’liler yapılan düzenleme ile kadroya alındı ancak 4/C’liler alınmadı. çalışma barışının sağlanabilmesi için 4/C’lilerin de biran Önce kadroya alınması gerekmektedir. En azından kadro verilene kadar maaşları arttırılmalıdır. 4/C’li personelin tüm sorunlarını toplu sÖzleşme masasına taşıyacağız” şeklinde konuştu.