17. Başkanlar Kurulu Toplantısı Toplu Sözleşme Gündemiyle Toplandı.
5. Dönem Toplu Sözleşme süreci öncesinde çalışanların talepleri, müzakere edilmesi gereken maddeler ele alınarak yol haritası belirlendi. Türkiye'nin dört bir yanından şube başkanlarının ve AR-GE çalışanlarının katıldığı programda, büro hizmet kolundaki kurumların sorunları incelenerek çözüm önerileri üzerinde görüşmeler yapıldı.
Genel Başkan Metin Yılancı programın açılışında yaptığı konuşmada "Büro Memur-Sen, her platformda emeğin ve hakkın savunucusu olmaya devam edecektir. Sözleşmeli personel konusu iyice çatallanıyor, onlarca çeşidi var artık. Kamuda sözleşmeli istihdamının sonlandırılması gerekmektedir. Aynı iş, aynı emeğin karşılığında farklı ücret ve farklı haklara sahip personeller mağdur olmaktadır. Sözleşmeli personelin kariyer planlaması yapması ve geleceğe dair hedef belirmesi mümkün değil. Yetenekli ve üstün vasıflara sahip olmasına rağmen sözleşmeli personelin kariyer planlaması yapması ve geleceğe dair hedef belirmesi mümkün değil. Bu da çalışanların yeteneklerinin körelmesi demektir. Kamuda görevli vasıflı personelin kendini geliştirmesinin önü açılmalı. İşten çıkarmalar ve sürgünler, iş güvencesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. ‘Görülen lüzum üzerine işinize son verildi’ denilerek kapı dışı edilmelerin önüne geçmek için sendikalılaşmayı genişletmeli ve kadronun güvencesini sağlamalıyız" dedi.
Büro Hizmet Kolu Çalışanları Gözardı Edilemez
Toplu sözleşme masasında çalışanların hakkını almak için var güçleriyle çalışacaklarına değinen Metin Yılancı, "Toplu sözleşmede yapılacak düzenlemeler, hiçbir ayrımcılığa sebep olmadan hayata geçirilmelidir. Sadece bazı gruplarla sınırlı tutulması, kamu çalışanları arasında huzursuzluğa sebep olacaktır. 8 bakanlık ve 51 kamu kurumunda görev yapan, Devletin bel kemiğini oluşturan büro hizmet kolu çalışanları gözardı edilemez. Hakkaniyetli bir şekilde denk bir dağılım yapılırsa, tüm kesimler memnun olur." şeklinde konuştu.
Toplantıda Şube Başkanlarını selamlayan Genel Başkan Yalçın, konuşmasına Memur-Sen’in istikrarlı büyümesine, her geçen gün üye sayısını artırarak katkı sunan teşkilat mensuplarına emekleri ve alın terleri için teşekkür ederek başladı. Yalçın; “Görüyoruz ki; kamu görevlilerinin beklentileri ve talepleriyle, milletimizin sendikal bakış ve mücadelemiz, ülke sorunlarına yönelik çözüm odaklı yaklaşımlar Memur-Sen’in ve bağlı sendikalarının kamu görevlileri sendikacılığında rakipsizliğini tescillemiştir. Bu itibarla, güvenleriyle gücümüze güç katan, üyelikleriyle örgütlülük noktasında kararlı tavır ortaya koyan kamu görevlilerine şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
Dünyadaki sendikal hareketin bir çıkmazda olduğunu vurgulayan Yalçın bunun çözümünün ise Memur-Sen’in tavrını, tarzını iyi okumak ve anlamak olduğunu söyledi. “Dünyada sendikal hareketler bir çıkmazın içine düşmüştür” diyen Yalçın;”Dünyada sendikal hareketler geriliyorlar, sendikal örgütlülük olarak bir gerileme var. Bu nedenle yeni bir sendikal okumaya, yeni bir sendikal tarza, Memur-Sen’in ortaya koyduğu yeni sendikal tavrı, tarzı anlamaya ihtiyaç var. Bu çözülmenin nedeni anarşist sendikacılık denilen, yakıp, yıkan, kırıp, döken, her şeye muhalefet eden, esnafın camıyla kaldırımın taşıyla, milletin arabasıyla sorunu olan, milletin değerleriyle kavgalı olan, uluslararası yapıların bazı ideolojik projelerle teslim alan, onları yerine getirmek için gayret gösteren bir sendikal tarz tüm dünyanın bir sorunu. Ama Memur-Sen ailesi adım adım yükselerek bugün 1 milyonu aşkın üyesiyle sözünün güvenilirliği, topluma karşı saygın davranışları, toplumun değerleriyle birlikte hareket eden ve bu değerleri baş tacı eden tavrı dolayısıyla hiçbir zaman milletle, millet iradesiyle kavgaya girmemiştir. Çünkü bizim işimiz millet, derdimiz millet, kendimiz millet, yükümüz yeniden medeniyettir” dedi.
“Kazanımlarımızı Artırmak İçin Mücadele Edeceğiz”
Genel Başkan Ali Yalçın konuşmasında önümüzdeki ay yapılacak olan 5. Dönem Toplu Sözleşmesine de değinerek şunları söyledi: “Toplu Sözleşme görüşmelerine giderken Hizmet Kolu boyutuyla bu toplantıyı düzenlemiş olmanız çok anlamlı ve önemli. Bütün hizmet kollarımız bu çerçevede taleplerini oluşturarak Memur-Sen’e ulaştırmak için şekillendiriyor. Bu süreç Sendika Genel Merkezlerimiz ile il ve Şube Başkanlıklarımızın istişareleri ile yürüyor. İstiyoruz ki beklentilerimiz karşılansın, taleplerimiz kazanım skalasına kaydolsun. Bunun için Türkiye’nin en büyük emek hareketi olarak akademik hizmet sendikacılığı yaklaşımımızdan taviz vermeden kamu çalışanlarımızın mali ve sosyal haklarına yönelik kazanımlarımızı artırmak için mücadele edeceğiz.”