Sosyal Güvenlik Denetmenleri ile 2026 Bütçe Teklifi’ndeki düzenlemede kapsam dışında bırakılmış olmaları hususu ve Sosyal Güvenlik Denetmenliği Yönetmeliğinin mevzuata uygun hâle getirilmesine ilişkin yol haritası belirlemek üzere istişare toplantısı düzenlendi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Genel Başkan Vekilimiz Kaan Çetinbaş, Genel Başkan Yardımcılarımız Ahmet Kızıl ve Mahmut Ergen, Ankara 1 No’lu Şube Başkanımız Selami Toygar ve Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Mesut Hakses’in de katıldığı görüşmede Genel Başkan Vekilimiz Çetinbaş, Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin seslerini her ortam ve her koşulda duyurmaya devam edeceğimizi belirtti.
Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin, Kurumun denetim rolünü büyük ölçüde gerçekleştiren unvan grubu olmasına rağmen, Kurum yapılanmasında var olan merkez-taşra ayrımı sebebiyle haksızlığa uğradıklarını dile getiren Çetinbaş, aynı-benzer koşullarda işe alım ve yetişme sürecine tabi tutulan Kurum denetim elemanlarından mali olarak daha geride tanımlandıklarını söyledi. Çetinbaş, Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin Kurumun diğer denetim elamanlarıyla aynı mali ve özlük haklarına kavuşturulmaları ile taşra teşkilatlanmasının Grup Başkanlıklarına dönüştürülmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna yapmış olduğumuz başvurunun hemen sonrasına denk gelen 2026 Yılı Bütçe Teklifine sözde “kariyer uzmanlara zam” önergesi sonrası Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin moral ve motivasyonlarının iyice bozulduğunu ifade etti.

İstişare toplantımızda; hâlihazırda ki hatalı-eksik Kurum yapılanmasının yanında, bir gece yarısı 2026 Yılı Bütçe Teklifine ilave edilen zam önergesinin, merkez ve taşra ayrımı yapması sebebiyle “kariyer uzmanlara zam” yapma niteliği taşımadığı, devlet memurlarına zam çalışmasının yerinin Toplu Sözleşme masası olduğu ve bunun dışında yapılan müdahalelerin personel sistemini bozduğunu ifade eden Çetinbaş, yapılacak zammın görev tanımı, işin önemi ve yoğunluğu esasına dayanılarak objektif çalışmalarla belirlenmesinin daha hakkaniyetli ve adil olacağını belirtti. Bunu elde etmenin yegâne yolunun da örgütlü ve aktif katılımlı bir mücadeleden geçtiğinin altını çizdi.
Genel Başkan Yardımcımız Ahmet Kızıl ise, kamuda çalışma barışının tesisi için devletin memurları arasında ayrım yapmaması gerektiğini vurguladı.

Genel Başkan Yardımcımız Mahmut Ergen de 1 Aralık’tan bu yana ilgili makamlarla görüşmeler gerçekleştirdiğimizi ifade ederek, zaten geçim sıkıntısı ile boğuşan diğer kamu görevlilerinin kapsama dâhil edilmesi için sendika olarak mücadele verdiğimizi söyledi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ise 8. Dönem Toplu Sözleşme Sürecinde kamu görevlilerinin haklarını savunmak ve taleplerini karşılamak için verilen mücadeleyi anlattı.

Şube Başkanımız Selami Toygar da Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin haklarını savunmak için mücadelenin sürdürüleceğini belirtti.

















