BÜRO MEMUR-SEN ADIYAMAN ŞUBESİ 666 SAYILI KHK HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
Kamu çalışanlarının mali haklarını düzenleyen 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ilgili basın açıklaması yapan Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen) Adıyaman Şube Başkanı Kadir Özşahin, kararnamenin ek Ödemeye ilişkin talepleri karşılamaktan uzak olduğunu sÖyledi.
“Eşit İşe Eşit ücret” diyerek hazırlanan bu kararnamenin, kamu çalışanlarını hüsrana uğrattığını ifade eden Kadir Özşahin, “Eşit işe eşit ücret talebimizle gelinen bu noktada sadece unvan bazında eşitleme yapılarak çalışanlar, işlerinin ağırlığı, sorumluluğu ve niteliklerine gÖre tazminat, yan Ödeme ve ikramiye gibi haklarından mahrum bırakılmışlardır. Yani ‘Eşit İşe Eşit ücret’ değil ‘Eşit ünvana Eşit ücret’ sistemine gidilmiştir. Aynı ünvana sahip kamu gÖrevlilerinin ücretleri eşitlenirken kamu gÖrevlilerinin bütününü kapsayan ücret dengesi gÖz ardı edilmiştir. Kararname ile yapılan düzenlemede kamu çalışanları hak kaybına uğramaktadır. Yani kazanılmış haklar kararname ile geri alınmaktadır. Örneğin; Maliye, Adliye ve Nüfus çalışanlarının fazla mesaileri, SGK çalışanlarının ikramiye, ek Ödeme ve fazla çalışmaları, İş Kur çalışanlarının ise ikramiyeleri ellerinden alınmıştır” dedi.
Kararname ile 2008 toplu gÖrüşmeleri ile hayata geçirilen ek Ödeme oranlarının en düşük ek Ödeme alan memura gÖre uyarlandığına dikkat çeken Şube Başkanı Özşahin, “Kararname ile çoğu kamu çalışanının maaşı arattırılmazken, başta İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı olmak üzere çoğu kurumdaki yeni memurların, bilgisayar programcısı, istatistikçi, teknisyen, icra memuru, muhasebeci gibi kamu çalışanının ek Ödeme oranları arttırılmayı bırakın düşürülmüştür. Düzenleme, en düşük memurun maaşı baz alınmak yerine, aynı ünvana sahip en yüksek maaş alan memurun maaşı baz alınarak yapılmalıydı. Uzman maaşlarının eşitlenmesi için yapılan düzenleme ile merkez ve taşra uzmanlığı ayrımı yapılarak gelir uzmanları ile defterdarlık uzmanlarının ek gÖstergeleri arttırılmamıştır. Anayasanın eşitlik ve idarenin bütünlüğü ilkesi burada da ihlal edilmiştir. Ayrıca Maliye Bakanlığı denetim ve inceleme birimlerinde çalışanlar Maliye uzmanı kadrosunda birleştirmiştir. Ancak Milli Emlak ve Muhasebe denetmenleri bu kadroya alınmayıp bir alt kadro olan Defterdarlık Uzmanlığı kadrosuna alınmışlardır. Bunu biz bir nevi tenzili rütbe olarak gÖrüyoruz ve bir an Önce düzeltilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Kararname ile 4/C statüsündeki kamu çalışanlarının da maaşlarında düşüş olduğunu vurgulayan Özşahin, “6111 sayılı yasa ile kamuda sÖzleşmeli çalışanlara aile yardımı verildi. Ancak yaklaşık 45 bine yakın 4/C statüsünde çalışanlara bu hak reva gÖrüldü verilmedi. Ondan sonra Hayati Yazıcı bu statüde çalışanlara da en kısa zamanda aile yardımının verileceğini sÖylemişti. Ancak aylar geçti hala bu konuda bir düzenleme gÖrmedik. Zaten düşük ücretlerle çalışan bu kardeşlerimizin daha fazla mağdur edilmeden, Öncelikle aile yardımının verilmesini ondan sonrada Toplu SÖzleşme masasında kadro haklarının verilmesini bekliyoruz. SÖz konusu KHK ile 4/C statüsündeki personelin maaşlarında düşüş meydana gelmektedir. Personel sisteminin kamburu haline gelen 4/C’lilerin maaşı, en düşük devlet memurunun taban maaşı baz alınarak hesaplandı. Buda aldıkları ücretle zor geçinen 4/C’lilerin maaşında 40 lira civarında bir kayıp oluşmaktadır. Kararname ile 4/C’lilerin de ekmeği ellerinden alınmıştır” şeklinde konuştu.
Kararnamenin sadece devletin değil hükümetin memuru olan bürokratlara yaradığını aktaran Özşahin, sÖzlerini şÖyle sürdürdü: Kararname ile daire başkanı ve üstü unvanlarda gÖrev yapan personelin ücretlerinde küçümsenmeyecek artışlar yapılmıştır. Kamu çalışanlarının ek Ödeme oranları hesaplanırken ortalamanın altındaki ek Ödeme oranları baz alınırken, bürokratlarda en yüksek ücret baz alınmıştır. Örneğin bir müsteşarın ek Ödeme miktarında 750, genel müdür yardımcısının ek Ödeme miktarında 720 TL civarında artış yapılmıştır. Buda kararnamenin adaletsiz bir uygulamaya yol açtığının gÖstergesidir”